Wildlife

Hoewel we de natuur in Nieuw-Zeeland prachtig vonden en we er een leuke tijd hebben gehad, was er toch iets dat we misten: wilde dieren. Met name op het Noordereiland hebben we eigenlijk alleen boerderijdieren en dode opossums gezien. Op het Zuidereiland viel wat meer te zien, maar ook daar waren de grotere wilde dieren alleen te vinden bij of in de zee. Als je dieren eng vindt is dat waarschijnlijk een voordeel, maar wij hadden het gevoel dat er een dimensie ontbrak in de natuur van Nieuw-Zeeland.

Op Tasmanië is dat anders. Vanaf dag één struikelen we hier bijna over de dieren. Zelfs in stedelijk gebied zie je hier nog hagedissen en zelfs wallaby’s en in de buitengebieden en nationale parken komen daar nog tal van bijzondere dieren bij. Bijzondere dieren, omdat zoogdieren zich in het geïsoleerde Australië anders hebben ontwikkeld dan in de rest van de wereld. Dat betekent dat hele families van diersoorten, zoals de monotremen (vogelbekdier en mierenegel) en talloze soorten buideldieren alleen hier voorkomen. Het bekendste buideldier, de kangaroe, komt overal in Australië voor, maar allerlei onbekendere soorten zijn op het vasteland (vrijwel) uitgestorven door de vernietiging van hun leefgebied en de concurrentie van geïntroduceerde diersoorten zoals het konijn, de verwilderde kat, de vos en (al veel eerder) de dingo. Doordat deze dieren niet of veel minder op Tasmanië voorkomen (Tasmanië is vos- en dingovrij), komen allerlei inheemse buideldieren daar nog wel in grote aantallen voor. Hoewel we ze lang niet allemaal gezien hebben, zijn we, naast de Black Tiger Snake, die we in het vorige artikel hebben beschreven, drie arenden (wedge tailed eagles) vlak naast de weg tegengekomen, zagen we twee Ringtail possums de BBQ-resten afvoeren, wandelden er pademelons, een echidna en Bennet wallabies met ons mee bij Cradle mountain en zagen we Tasmaanse duivels, Forester Kangaroes en een vogelbekdier bij Mt Field. We hebben niet overal goede foto’s van (veel van de genoemde dieren zijn erg schuw en/of komen alleen ‘s nachts tevoorschijn en dat gaat niet zo goed samen met foto’s maken), maar de foto’s die we hebben willen we hieronder met jullie delen.

3 thoughts on “Wildlife

  1. Hallo reisgezelschap,

    ik lees jullie verhalen nu al weken met plezier en geniet van de fantastische foto’s. Complimenten voor de hagedis en de springende kagoeroe. Ik wens jullie allen nog veel plezier de laatste 82 dagen van jullie trip!

    Cyril

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *